contact
home
   
 

Ik werk voornamelijk als schilder, maar heb me ook mijn hele leven beziggehouden met ruimtelijk werk. Voorafgaande aan de ABK Minerva heb ik 2 jaar gewerkt bij beeldhouwer Auguste Manche in Arnhem, een klassiek beeldhouwer die zelf zijn bronzen beelden goot. Ik heb het hele proces daar geleerd.

In 2012 werd ik gevraagd door de provincie Drenthe om een beeld te ontwerpen voor het nieuw te graven Koning Willem-Alexanderkanaal, dwars door de Hondsrug onder Emmen. De bedoeling was om zwerfkeien te gebruiken die in het te graven traject gevonden zouden worden. Het is onderdeel van het IJstijdpad wat langs het kanaal loopt.

 

Ik heb een ontwerp gemaakt op basis van een geabstraheerde doorsnee van de gletsjer die vanaf Noorwegen/Zweden over Noord-Nederland tot in Zuid-Drenthe trok. Het ijs is verbeeld door glas. Om ijskristallen te verbeelden heb ik bij kringloopwinkels in heel Drenthe glazen voorwerpen met een ster vorm verzameld en deze in het beeld verwerkt. Een kant van het beeld is glanzend gepolijst om de prachtige structuur van de stenen te laten zien. De andere kant laat de ruige buitenkant zien.

Persbericht:

Nieuwe kunst langs het Koning Willem-Alexander Kanaal


Een imposant beeld gemaakt van Drentse keien uit de IJstijd zal het Koning Willem-Alexander Kanaal Zuid-Oost Drenthe gaan opluisteren. Beeldend kunstenaar Huib Rademakers heeft van doorgezaagde zwerfstenen en glaselementen, gevat in een stalen frame een bijzondere compositie gemaakt. Het bijna drie meter hoge beeld komt op de hoek van het haventje bij de Spaarsluis te staan, langs het fietspad - het zogenaamde Iestiedpad - bij het kanaal. Op 8 juni zal het beeld worden onthuld, tegelijkertijd met de openingsfeestelijkheden ter ere van het nieuw gegraven kanaal.


De stenen die Huib Rademakers heeft gebruikt zijn vrijgekomen bij de graafwerkzaamheden. Een deel van deze stenen wordt gebruikt voor vijf nieuwe picknickplaatsen langs het IJstijdpad. De afgezaagde kappen zijn vervolgens gebruikt door Rademakers om in zijn verticale beeld een ‘collage’ te bouwen, samen met diverse soorten glas, die de toeschouwer doet denken aan een gletsjer met grote zwerfstenen gevat in ijs. Wie van dichtbij kijkt ziet verschillende bijzondere details, wie van verre het beeld aanschouwt ziet met enige fantasie de vorm van de provincie Drenthe, de kanalen die door deze provincie stromen, een enorm ijskristal of sneeuwvlok.

De plaatsing, schijnbaar zwevend op de hoek van het kanaal en de haven zorgen voor een steeds veranderende vorm voor de voorbijvarende schepen, wandelaars en voor fietsers. Ruige en gepolijste vormen wisselen elkaar af met een steeds wisselende lichtval dwars door het beeld.


 

8 juni 2013 is het beeld onthuld door de Drentse gedeputeerde van cultuur Rein Munniksma.


Voor de totstandkoming van het beeld heb ik samengewerkt met oa:

Gerrit Kamstra , prov. Drenthe cultuur

Willem Paas , prov. Drenthe, projectleider kanaal

Harry Huisman, Hunebedcentrum Borger

Harm Spakman, metaalconstructiebedrijf

Jan Kalk, natuursteenbedrijf Stadskanaal

Jan Adema, ingenieursburo Burgum

 

 


info